Lidy Rubers

Integrated Dance, Inclusive Dance, DanceAbility, Inclusiedans, Inclusief Dans, All Inclusive....

Deze vele benamingen betekenen, dat deze bewegingsvormen voor echt iedereen toegankelijk zijn. Mensen met wel of geen fysieke beperking, NAH (Afasie), voor jong en oud, voor dansers, voorzichtige of stramme bewegers, voor solisten en sociale naturen....

Hoe?

Vanuit ontspanning word je uitgenodigd improviserend te gaan bewegen op eenvoudige oefeningen die je inspireren, ondersteund door muziek. We laten het hoofd tot rust komen. Niets moet en ALLES IS GOED! Juist jouw manier van bewegen is de bron van inspiratie, ongeacht beperking, leeftijd of ervaring. We onderzoeken in een veilige sfeer jouw mogelijkheden, grenzen en nieuwsgierigheid. Deze vorm van bewegen biedt onuitputtelijke mogelijkheden voor iedereen….. Je gaat zeker, met een glimlach, ook door het verrassende contact met anderen, ontspannen, verwonderd, soepeler en met meer energie naar huis.

Waarom?

VITALITEIT, MEER BEWEGEN, JE HOOFD LEEG MAKEN EN IN HET 'NU' LEVEN
Dè woorden van deze tijd......

Voor dansers is het een vrije bewegingsvorm om nog meer onderzoek te doen naar eigen bewegingskwaliteiten. Het is boeiend om elkaar in bewegingen te ontmoeten. ​Voor degenen die zich niet fit of stram voelen, een beperking en of drempelvrees hebben, zijn deze op eigen wijze in te vullen oefeningen speciaal ontwikkeld en dus mogelijk voor iedereen! Deze manier van bewegen biedt ontspanning, plezier, veerkracht en levenslust. Het is een non verbale activiteit waardoor je in het 'nu' land, een andere laag raakt dan de rede en je mede daarom op positieve wijze in contact brengt en verbindt met jezelf en anderen. Het nodigt je uit om zonder oordeel in dialoog te gaan met je lichaam, je levendigheid, je mentale en bewegingsvrijheid binnen jouw mogelijkheden en tempo te (her)ontdekken. 

 

Wat is mijn achtergrond als danspedagoge?

Integrated Dance is ontwikkeld door Adam Benjamin en DanceAbility door Alito Alessi. Bij teachers van beide heb ik opleidingen gevolgd. Ruim 14 jaar geef ik cursussen onder de naam 'Ontmoeting in bewegen'. Daarnaast geef ik workshops voor mensen die incidenteel een dag, avond of weekend willen bewegen op deze manier.

Als pedagoge ben ik mij ervan bewust wat mogelijk ook mentaal en gevoelsmatig kan worden ervaren in deze vorm van bewegen. Dit begeleid ik, bij voorkeur, non verbaal door middel van oefeningen met als doel positieve persoonlijke ontwikkeling. Centraal in mijn lessen staan, veiligheid, vertrouwen en vrijheid zowel fysiek als emotioneel, oordelen loslaten en vooral plezier beleven! Mijn ervaring is dat men beperkingen en oordelen, op welk front dan ook, vergeet door de ontspanning en het plezier met elkaar. De authentieke bewegingen van deelnemers blijven mij raken en ik heb veel respect voor, hoe men enthousiast uitdagingen aan wil gaan. 

Schilderworkshop

Als beeldend kunstenares geef ik sinds enkele jaren de combinatieworkshop 'Intuïtief bewegen en schilderen'. Het blijkt dat deze beide 'uitingen' in een bijzondere flow nauw op elkaar aansluiten. Ook het schilderen is toegankelijk voor iedereen, men hoeft hierin geen enkele ervaring te hebben. Het gaat ook hier niet om techniek en resultaat maar om het proces en de beleving hierin. 

Hoe?

Vanuit ontspanning gaan we intuïtief schilderen. De kwast laten we als vanzelf bewegen en weerspiegelt op het doek jouw innerlijke beweging en kleuren. Zonder inspanning toont zich en (her)leeft de communicatie tussen jouw innerlijk en bewustzijn. Indien gewenst, kunnen we deze samen duiden. Niets moet en ALLES IS GOED! Iedereen kan dit laten gebeuren…...